Φέτος θα οργανωθώ!
Το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή μιας νέας είναι συχνά ευκαιρίες απολογισμού και αποφάσεων. Είμαστε γεμάτοι καλές προθέσεις να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας, να οργανωθούμε καλύτερα, να υποδεχτούμε το νέο χρόνο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους μας.
Πάνω λοιπόν που σκεφτόμαστε όσα πετύχαμε κι όσα αφήσαμε ανεκπλήρωτα και αποφασίζουμε να βάλουμε τα δυνατά μας και να σηκώσουμε τα μανίκια, όλο και κάποιο όμορφο planner θα τραβήξει την προσοχή μας αυτή την εποχή.
Πώς όμως να χρησιμοποιήσεις το νέο σου planner σαν ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους μικρούς ή μεγάλους στόχους σου;
1. Ξεκίνα από τους στόχους σου
Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως αν γράψεις τον στόχο σου στο χαρτί, και μάλιστα με λεπτομέρεια, έχεις σχεδόν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να τους επιτύχεις. Τα γραπτά μένουν…
Ξεκίνα λοιπόν από τους στόχους σου: μέσα στο planner ή σε μια χωριστή σελίδα που θα κολλήσεις στο εσώφυλλο, γράψε όλα όσα θες να επιτύχεις το νέο χρόνο: Να τρέξεις τον μαραθώνιο, να πάρεις το πτυχίο σου, να ξεκινήσεις μαθήματα φωτογραφίας, να σταματήσεις να τρως έτοιμο φαγητό, οτιδήποτε…
Tip : Αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς να θέσεις τους στόχους σου, το βιβλίο – εργαλειοθήκη της Μαρίας Γιαννιού Αυτοηγεσία – θα σε βοηθήσει να βρεις άκρη και να αναπτύξεις τους στόχους σου έτσι ώστε να σε εκφράζουν πραγματικά και να είναι επιτεύξιμοι.
2. Κάνε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να θυμάσαι
Ειδικά αν έχεις δουλειά, οικογένεια, παιδιά με απογευματινές δραστηριότητες, δικές σου δραστηριότητες… είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις κάτι. Το ημερολόγιό σου θα είναι το πιο αποτελεσματικό σου εργαλείο για να μην ξεχνάς τίποτα, αρκεί βέβαια να συνηθίσεις να γράφεις εκεί τα πάντα.
Όμως, αν αυτή είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεις να χρησιμοποιήσεις συστηματικά ένα planner, καλύτερα να κάνεις λίγη προετοιμασία πριν αρχίσεις να γράφεις στο ημερολόγιό σου.
Για αρχή, γράψε σε μια κόλλα χαρτί όλα όσα δεν θες να ξεχάσεις: ημερομηνίες της δουλειάς, ραντεβού στον γιατρό, γενέθλια και επετείους, εξόδους με φίλους, εκδρομές και σχολικές γιορτές των παιδιών, ημερομηνίες που πρέπει να κάνει πληρωμές, ημερομηνίες που έχουν σχέση με γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, ταξίδια, αργίες, τηλέφωνα που πρέπει να κάνεις, ραντεβού με μαστόρους / συντηρητές, ψώνια, κ.λπ.
Αφού κάνεις την λίστα σου χωρίς προσπάθεια ταξινόμησης, γράψε στο ημερολόγιό σου καθεμία από τις εργασίες / σημειώσεις, στη μέρα (ή μήνα ή εβδομάδα) που πρέπει.
Μπες στη συνήθεια να γράφεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μην ξεχνάς ποτέ τίποτα! Αν συνηθίσεις να γράφεις, τότε θα ξέρεις πως μπορείς να βρεις οτιδήποτε χρειαστείς μέσα στο planner σου, αντί να ψάχνεις χαρτάκια, σημειωματάρια, κινητά ή εκείνη την πρόχειρη σημείωση στο φάκελο του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ…
Tip: Κράτα μια σελίδα στο τέλος του ημερολογίου σου για να γράφεις εκεί όλα όσα θυμάσαι μέσα στη μέρα, αλλά δεν προλαβαίνεις να σημειώσεις σωστά στο planner. Όταν έχεις χρόνο, μπορείς να τα σημειώσεις στη σωστή ημερομηνία με την ησυχία σου.
3. Ξεχώρισε κατηγορίες που έχουν νόημα για σένα
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να παρακολουθείς το πρόγραμμά σου είναι να ξεχωρίσεις τις κατηγορίες που έχουν νόημα για εσένα και να φτιάξεις τον χρωματικό σου κώδικα.
Π.χ. ότι αφορά στα παιδιά είναι γαλάζιο, κοινωνικές υποχρεώσεις, γενέθλια και επέτειοι είναι πράσινα, και επαγγελματικά είναι κόκκινα.
Έτσι θα βλέπεις με μια ματιά τι γίνεται μέσα στη μέρα σου.
Tip : Σημείωσε τον χρωματικό σου κώδικα στο μπροστινό εσώφυλλο για να μην τον ξεχνάς στην αρχή.
4. Μην ξεχνάς να σημειώνεις τι ολοκλήρωσες
Μια σελίδα με πολλές ολοκληρωμένες εργασίες μπορεί να σου προφέρει μεγάλη ικανοποίηση και κίνητρο για να συνεχίσεις. Μην ξεχνάς λοιπόν να σημειώνεις στο planner σου ποιες εργασίες υλοποίησες με επιτυχία.
Διάλεξε με ποιον τρόπο προτιμάς να «σβήνεις» τις υποχρεώσεις που ολοκληρώνεις. Ένας τρόπος είναι να τις σημειώνεις με ένα τικ. Ένας άλλος είναι να τις διαγράφεις με μια γραμμή. Εμείς προτείνουμε έναν χρωματιστό μαρκαδόρο υπογράμμισης για να διαγράφεις εργασίες χωρίς να «μουντζουρώνεις» το ημερολόγιό σου.
Tip: Αν η αισθητική του ημερολογίου σου σε ενδιαφέρει, διάλεξε έναν μαρκαδόρο υπογράμμισης σε ένα χρώμα που σου αρέσει (όπως οι stabilo swing cool που έχουν ασυνήθιστα χρώματα), κι ένα στυλό που σβήνει (όπως τα frixion clicker) για να μπορείς να τροποποιείς το πρόγραμμά σου χωρίς μουτζούρες.
5. Αυτοκόλλητα, μαρκαδόροι ή σκίτσα για να γίνει «ολόδικο σου» το ημερολόγιο
Αν είσαι πνεύμα δημιουργικό, σου αρέσουν τα χρώματα, σκιτσάρεις ασύστολα ή αγαπάς τα αυτοκόλλητα, τα post it και το washi tape, το ημερολόγιό σου είναι ο ιδανικός χώρος για λίγη καθημερινή δημιουργικότητα. Κάνε τις σημαντικές ημερομηνίες πιο ενδιαφέρουσες με δικά σου doodles, γιορτινά αυτοκόλλητα, κολάζ και πολύ χρώμα!
6. Κράτα «χώρο» για τον προγραμματισμό σου
Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου, φτιάχνοντας τη δική σου ρουτίνα προγραμματισμού. Είτε αυτή είναι ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία, απόκτησε την συνήθεια που σου ταιριάζει.
Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσεις πως προτιμάς να κάνεις τον προγραμματισμό σου κάθε μέρα το πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, ή αντίθετα να κάνεις απολογισμό και προγραμματισμό κάθε βράδυ. Μπορεί να επιλέξεις να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε Παρασκευή απόγευμα για να δεις το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας, ή να βάζεις τις δουλειές σου σε σειρά ανά δεκαήμερο.
Δεν υπάρχουν κανόνες, αρκεί να αποκτήσεις μια συνεπή συνήθεια που σε εξυπηρετεί και που είναι αποτελεσματική για τη δική σου καθημερινότητα. Δέκα λεπτά τη μέρα μπορεί να σου είναι αρκετά, αρκεί να είσαι συνεπής κάθε μέρα! Αν δεν κρατήσεις χώρο και χρόνο στην καθημερινότητά σου για να προγραμματίζεις τις δουλειές σου, είναι μαθηματικά σίγουρο πως πολύ γρήγορα θα ξεχάσεις το planner σου σε κάποια γωνιά και δεν θα το αξιοποιήσεις.
Tip : Μην προσπαθείς να προγραμματίσεις μια ολόκληρη χρονιά σε 30 λεπτά. Ξεκίνα με την εβδομάδα ή τον μήνα και μην αγχώνεσαι!
7. Μην φορτώνεις υπερβολικά το πρόγραμμά σου
Καθώς προγραμματίζεις τον μήνα, τις εβδομάδες ή τις μέρες σου, μην βάζεις υπερβολικά πολλές εργασίες και στόχους κάθε μέρα. Δεν θα μπορείς να τους ολοκληρώσεις και σύντομα η διαδικασία του προγραμματισμού θα σου φανεί αναποτελεσματική και οι πιθανότητες να την εγκαταλείψεις αυξάνονται.
Σκοπός σου πρέπει να είναι να χρησιμοποιείς τον χρόνο σου αποτελεσματικά, χωρίς να τελειώνεις τη μέρα σου με την απογοήτευση πως δεν έκανες όλα όσα είχες σχεδιάσει. 3-5 εργασίες κάθε μέρα θεωρούνται γενικά ρεαλιστικές.
Tip: Μερικές μέρες θα είναι πιο γεμάτες από άλλες. Δεν χρειάζεται όμως να προσπαθείς να γεμίσεις όλες τις μέρες! Ο προγραμματισμός δεν είναι αυτοσκοπός – δεν χρειάζεται να «ανακαλύψεις» δουλειές και υποχρεώσεις σε μια μέρα που δεν έχει!
8. Μην ξεχνάς τον εαυτό σου! Ο προγραμματισμός δεν είναι μόνο για υποχρεώσεις…
Έχεις έναν στόχο για να φροντίζεις τον εαυτό σου, όπως να πίνεις περισσότερο νερό, να ακολουθείς μια ισορροπημένη δίαιτα ή να γυμνάζεσαι τακτικά;
Γράψε τους στόχους αυτούς στο ημερολόγιό σου και μην ξεχνάς κάθε μέρα να σημειώνεις την πρόοδό σου! Έτσι το Planner σου θα σου θυμίζει και θα σου δίνει κίνητρο να συνεχίζεις την προσπάθεια μέχρι να σου γίνει συνήθεια.
Ο εαυτός σου είναι πολύτιμος. Μην τον ξεχνάς ανάμεσα στις υποχρεώσεις και το τρέξιμο! Αφιέρωσέ του λίγα λεπτά κάθε μέρα για να διαβάσεις κάτι που θα σε εμπνεύσει, θα σου δώσει δύναμη, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση, όπως το βιβλίο 1ο0 συμβουλές αυτοεξέλιξης – 100 μαθήματα αυτογνωσίας της Ελένης Σολταρίδου.
Tip: Μην ξεχνάς να προγραματίζεις μέρες ξεκούρασης. Είναι κι αυτό απαραίτητο για να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
9. Απλοποίησε τη ζωή σου: ένα planner μόνο αρκεί
Μην χρησιμοποιείς πολλά ημερολόγια, ατζέντες και σημειωματάρια. Προσπάθησε να σημειώνεις τα πάντα σε ένα planner, ώστε να μην χρειάζεται να θυμάσαι τι σημείωσες πού.
Κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη κρατώντας όλες τις πληροφορίες -προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις – σε ένα μέρος.