Περιγραφή
Οι εμπειρίες του Τζωρτζ Όργουελ από τη ζωή της εργατικής τάξης στις βιομηχανικές περιοχές του Γιόρκσερ και Λάνκασερ, μέσα από μια συναρπαστική πολεμική που διατηρεί ακέραια μέχρι σήμερα την πολιτική σημασία της.
Η κοινωνική αδικία, η μάστιγα της ανεργίας, οι σκληρές συνθήκες ζωής και δουλειάς των ανθρακωρύχων, η εξαθλίωση στις εργατικές φτωχογειτονιές, οι ταξικές ανισότητες και οι συνέπειές τους συνθέτουν μια ζωντανή και σκληρή αφήγηση που δεν ενδιαφέρεται για προσχήματα και δεν εξαιρεί κανέναν από την αμείλικτη κριτική της.
Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell)
O George Orwell, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Γεννημένος το 1903 στην Ινδία, σπούδασε ως υπότροφος στο Eton. Το 1922 διορίστηκε ως αστυνομικός αξιωματούχος στη Βιρμανία, απ’όπου παραιτήθηκε μετά από 6 χρόνια. Έκτοτε έζησε φτωχική ζωή στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος περιθωριακούς, απορρίπτοντας συνειδητά τον αστικό τρόπο ζωής. Συμμετείχε στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό της δημοκρατικής πολιτοφυλακής, όπου και τραυματίστηκε. Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Όργουελ τοποθετήθηκε στην Ινδική υπηρεσία του BBC και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Πέθανε το 1950 σε νοσοκομείο του Λονδίνου, από φυματίωση.
Ο Όργουελ υπήρξε από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια πολυγραφότατος. Μετέφερε τις προσωπικές του εμπειρίες, την ιδεολογία του και τη δημοσιογραφική του έρευνα σε πολλά από τα βιβλία του (
Μέρες της Βιρμανίας,
Η κόρη του παπά,
Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν,
Πεθαίνοντας στην Καταλωνία,
Η παγίδα του χρήματος). Τα δυο σπουδαιότερα έργα του είναι αριστουργήματα που περιλαμβάνονται συνήθως στα 100 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσει κανείς οπωσδήποτε:
Η φάρμα των ζώων (1944) και
1984 – Ο Μεγάλος Αδερφός (1949).
Το έργο του, που δημιούργησε 'σχολή', χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.