Περιγραφή
Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα µέσα από αµέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Όλα προσαρµόζονται στη µία και µοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόµµα, ο µόνος αλάθητος µηχανισµός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Όλα, ακόµα και το παρελθόν: όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το µέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.
Το έγκληµα της σκέψης είναι το θανάσιµο αµάρτηµα. Γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήµατα. Και όποιος υποπέσει σε έγκληµα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναµορφωµένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.
Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν µέλλον. Σήµερα είναι παρελθόν. Αλλά µετά από το έργο αυτό, το πραγµατικό 1984 θα είναι πάντα µια χρονιά του µέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού µιλένιουµ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία.
Ένα από τα µεγαλύτερα βιβλία του 20ού αιώνα, το «1984» διαβάστηκε σαν µανιφέστο και θαυµάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τροµοκρατίας απέχει µόλις ένα βήµα από το να γίνει πραγµατικότητα: ήδη ο Μεγάλος Αδελφός µάς βλέπει.
Τζωρτζ Όργουελ (George Orwell)
O George Orwell, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Γεννημένος το 1903 στην Ινδία, σπούδασε ως υπότροφος στο Eton. Το 1922 διορίστηκε ως αστυνομικός αξιωματούχος στη Βιρμανία, απ’όπου παραιτήθηκε μετά από 6 χρόνια. Έκτοτε έζησε φτωχική ζωή στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόμενος περιθωριακούς, απορρίπτοντας συνειδητά τον αστικό τρόπο ζωής. Συμμετείχε στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό της δημοκρατικής πολιτοφυλακής, όπου και τραυματίστηκε. Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Όργουελ τοποθετήθηκε στην Ινδική υπηρεσία του BBC και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Πέθανε το 1950 σε νοσοκομείο του Λονδίνου, από φυματίωση.
Ο Όργουελ υπήρξε από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια πολυγραφότατος. Μετέφερε τις προσωπικές του εμπειρίες, την ιδεολογία του και τη δημοσιογραφική του έρευνα σε πολλά από τα βιβλία του (
Μέρες της Βιρμανίας,
Η κόρη του παπά,
Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν,
Πεθαίνοντας στην Καταλωνία,
Η παγίδα του χρήματος). Τα δυο σπουδαιότερα έργα του είναι αριστουργήματα που περιλαμβάνονται συνήθως στα 100 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσει κανείς οπωσδήποτε:
Η φάρμα των ζώων (1944) και
1984 – Ο Μεγάλος Αδερφός (1949).
Το έργο του, που δημιούργησε 'σχολή', χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.