-20%
000134

Οιδίπους Τύραννος

Οιδίπους Τύραννος

Original price was: 9,54 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 7,63 €.

In stock
Σοφοκλής

Original price was: 9,54 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 7,63 €.

Η κατά τον Αριστοτέλη σημαντικότερη τραγωδία που έχει γραφτεί ποτέ.

Ο τόμος περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο, απόδοση στη νέα ελληνική, καθώς και σχολιασμό. 

ΚΩΔΙΚΟΣ: 000134
ISBN: 9789603521600
ΣΕΛΙΔΕΣ: 180
ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Χαρτόδετο
ΓΛΩΣΣΑ: Αρχαίο κείμενο - Νεοελληνική μετάφραση
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 12,5x21

Περιγραφή

Από τα κορυφαία δραματικά έργα της αρχαίας γραμματείας, ο Οιδίπους Τύραννος πραγματεύεται την ιδέα πως ο άνθρωπος, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο του.

ΠΛΟΚΗ
Προσπαθώντας να απαλλάξει τη Θήβα από τον λοιμό, ο Οιδίπους λαμβάνει από το Μαντείο των Δελφών χρησμό πως μόνο αν αποκαλυπτεί ο δολοφόνος του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, του Λάιου, θα γλυτώσει η πόλη.

Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τους δολοφόνους, ο Οιδίπους ανακαλύπτει ότι ο ίδιος είναι δράστης πατροκτονίας, καθώς ο Λάιος ήταν ο πραγματικός του πατέρας. Εφόσον μάλιστα στη συνέχεια παντρεύτηκε την σύζυγο του Λάιου, την Ιοκάστη, που είναι στην πραγματικότητα η μητέρα του, είναι επίσης ένοχος αιμομειξίας.

Η αποκάλυψη οδηγεί τη μητέρα του Οιδίποδα στην αυτοκτονία, ενώ ο ίδιος, στην απελπισία του, τυφλώνεται.

Έτσι βγαίνει αληθινός ο χρησμός που είχε λάβει ο Λάιος πως ο γιος του θα τον σκότωνε, εξαιτίας του οποίου ο νεκρός βασιλιάς της Θήβας είχε εγκαταλείψει τον γιο του μωρό, στο βουνό, για να πεθάνει…

Σοφοκλής

Τραγικός ποιητής, 5oς αι. π.Χ.

Ένας από τους τρεις μεγάλους τραγικούς της αρχαιότητας, ο Σοφοκλής (497-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Κολωνό. Πήρε μέρος για πρώτη φορά σε δραματικό αγώνα το 468 π.Χ., όταν νίκησε τον γηραιότερο τραγικό ποιητή Αισχύλο. Ο Σοφοκλής έζησε όλη τη ζωή του στην Αθήνα του χρυσού αιώνα και άσκησε οικονομικά και πολιτικά αξιώματα. Άνθρωπος θεοσεβής και ευαίσθητος, αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τους συμπολίτες του. Στα εξήντα χρόνια της συγγραφικής του παραγωγής έγραψε περίπου εκατόν τριάντα έργα, από τα οποία σώθηκαν ακέραια μόνον επτά. Εισήγαγε στη δραματική τέχνη πολλές καινοτομίες, όπως η αύξηση των μελών του χορού και η εισαγωγή ενός τρίτου υποκριτή, και αναδείχτηκε αδιαφιλονίκητος διαμορφωτής της τραγωδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ